Spexer Radars Replacement in RMK13

National Security Council director-general Raja Dato’ Nushirwan Zainal (centre) posed with soldiers and policemen stationed at Pulau Mataking, off Semporna, Sabah during an official visit to Eastern Sabah from October 21 and 22. MKN.

SHAH ALAM: Defence Minister DSU Mohamad Hasan told Dewan Rakyat on October 30 that the ministry is planning to procure six coastal surveillance radars for Eastern Sabah in RMK13 or in three years in time. The six radars will replace the Spexer CS radars which have been decommissioned last year as they were beyond economic repair.

Mohamad said surveillance of Eastern Sabah now rely on the eight 1206 radars– which according to him has been upgraded – and a single gap filler radar. Malaysian Defence has reported on this here and here.

A Spexer 2000 radar used for coastal surveillance. This was the CSS installed in ESSCOM AOR in 2016 and dismantled and decommissioned in 2022.

It is interesting to note that Mohamad did not informed the Dewan Rakyat about the 1206 radars as ones gifted by the US, which also paid for the upgrades. He also did not say that the Spexer radars were only procured in 2016. He did reveal the cost of buying the six new CS radars in RMK13 will be RM57 million which is similar to the funds wasted buying the Spexers.
A RMN AW139 MOH approaching Pulau Layang-Layang in September, 2022. The helikopter visited the five RMN stations in the Spratlys as part of its operational duties. RMN.

Mohamad also said the ministry was also planning to buy a new long range surveillance radar for Pulau Layang-Layang (RMN Station LIMA) in the Spratlys to augment the one in Labuan. He said the surveillance radar on Labuan has only coverage to 10,000 feet (over the Spratlys) due to the curvature of the earth. He did not say when the new radar will be purchased or whether funding for it has been reserved.
The radome at Bukit Kubong, Labuan which is operated by RMAF Skuadron 340. RMAF

Commentary
I believed the funding for the new CS radars was delayed to RMK13 as the ministry wanted to see if it was worth buying them, as the situation has gotten much more peaceful lately. They could hasten the procurement if the situation turned hot citing security concerns. My opinion is based on the fact that minister even told Dewan Rakyat that the ministry is looking into decommissioning the Toh Puan Sharifah Rodziah floating base in 2026, during the same proceedings at the Dewan Rakyat. The floating base was commissioned in 2016.

This story was delayed as the Hansard for October 30 was only published on October 31. I am glad that I waited as the stories published by the mainstream media were rather misleading.

The proceedings at the minister speech at Dewan Rakyat on October 30. Edited to brevity.

Timbalan Yang di-Pertua [Dato’ Ramli bin Dato’ Mohd Nor]: Baik. Kita beransur
ke soalan yang kedua. Saya mempersilakan Dato’ Sri Ikmal Hisham bin Abdul Aziz, Yang
Berhormat Tanah Merah.

Dato’ Sri Ikmal Hisham bin Abdul Aziz [Tanah Merah]: Soalan saya nombor dua.
2. Dato’ Sri Ikmal Hisham bin Abdul Aziz [Tanah Merah] minta Menteri Pertahanan
menyatakan status pembaikan dan penggantian radar pesisir pantai di Wilayah Sabah bagi

memastikan sistem amaran awal terhadap aktiviti pencerobohan laut di kawasan Pantai
Timur Sabah (ESSZONE) sentiasa berfungsi dengan baik dan berada pada tahap optimum.
Timbalan Yang di-Pertua [Dato’ Ramli bin Dato’ Mohd Nor]: Yang Berhormat
Menteri, untuk menjawab.

Menteri Pertahanan [Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan]: Dato’
Timbalan Yang di-Pertua, terima kasih kepada sahabat daripada Tanah Merah, bertanyakan
berkenaan dengan status pembaikan dan penggantian radar pesisir pantai di Wilayah Sabah
bagi memastikan sistem amaran awal terhadap aktiviti pencerobohan laut di kawasan Pantai
Timur Sabah ataupun ESSZONE sentiasa berfungsi dengan baik dan berada pada tahap
optimum.
Tuan Yang di-Pertua, Pantai Timur Sabah merangkumi 10 daerah persisiran bermula
daripada Kudat hingga ke Tawau iaitu Kudat, Kota Marudu, Pitas, Beluran, Sandakan,
Kinabatangan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau. Dengan panjang pantainya lebih
kurang 1,733 kilometer, Dato’ Yang di-Pertua, yang melibatkan 361 buah pulau dan kawasan
daratan seluas 31,158 kilometer persegi, iaitu 42 peratus daripada permukaan bumi negeri
Sabah. Ini Datuk Shafie Apdal, biasa lah itu dalam tangan dia.
Selain daripada faktor geografi, Dato’ Yang di-Pertua, kedudukan Pantai Timur
Sabah yang berhampiran dengan kepulauan di Selatan Filipina dan juga Indonesia membuka
ruang kepada pelbagai bentuk ancaman. Ancamannya, ancaman bukan tradisional juga ya
Dato’ Yang di-Pertua, iaitu termasuk jenayah rentas sempadan yang boleh mengganggu
gugat keamanan dan keselamatan kawasan berkenaan.
Bagi memastikan keselamatan Pantai Timur Sabah sentiasa terpelihara, pada 25
Mac 2013, kerajaan telah mewujudkan ESSZONE (Eastern Sabah Security Zone – Zon
Selamat Pantai Timur Sabah) dan kawasan Eastern Sabah Security Command (ESSCOM).
Dato’ Yang di-Pertua, kawasan ESSZONE ini, ATM turut menjalankan operasi iaitu Operasi
Pasir di bawah naungan Markas Angkatan Tugas Bersama 2, sejak tahun 2000 yang meliputi
kawasan utara hingga selatan Pantai Timur Sabah.
Saya sendiri Dato’ Yang di-Pertua, pada bulan Februari tempoh hari, baru ini saya
telah pergi ke beberapa buah pulau, meninjau sendiri, melihat sendiri keadaan dan juga
melihat bagaimana anggota kita yang telah pun menjalankan operasi Op Pasir, yang mana
setiap pasukan akan – tempohnya tiga bulan.
Bagi mengawasi Pesisir Pantai Timur Sabah Dato’ Yang di-Pertua, radar Coastal
Surveillance System ataupun pendeknya CSS telah diletakkan di 13 lokasi penempatan yang
meliputi persisiran Kudat, iaitu bahagian utara ESSZONE sehingga ke Tawau, iaitu bahagian
selatan ESSZONE.
Pada masa ini, terdapat lapan buah radar yang baru sahaja selesai menjalani kerjakerja naik taraf pada 16 September 2023 ini yang melibatkan radar CSS1206. Projek menaik
taraf ini bertujuan untuk meningkatkan keupayaan pengesanan radar dan keupayaan
perintah dan kawalan. Kesemua radar tersebut adalah berstatus operasi sepenuhnya (full
mission capabilities). Walau bagaimanapun, terdapat lima buah radar iaitu radar CSS AESA
Spexer 2000 yang telah mengalami kerosakan dan dah tak boleh nak repair, tak ekonomi
untuk di-repair lagi dah Dato’ Yang di-Pertua. Kesemua peralatan radar CSS AESA Spexer
2000 tersebut telah pun kita decommissioned atau kita tanggalkan untuk proses pelupusan.
Kementerian Pertahanan telah mengenal pasti keperluan bagi menutup sepenuhnya
kelompangan ini di kawasan tersebut dengan melaksanakan perolehan sebanyak enam buah
radar yang kita decommissioned-kan itu lima. Tapi, kita tambah lagi satu iaitu untuk jadi gap
filler yang baharu.

Jumlah keseluruhan peruntukan bagi perolehan enam buah radar tersebut adalah
lebih kurang RM57 juta yang akan diperolehi dalam Rancangan Malaysia Ketiga Belas ini,
Dato’ Yang di-Pertua. Terima kasih.
Timbalan Yang di-Pertua [Dato’ Ramli bin Dato’ Mohd Nor]: Soalan tambahan,
Yang Berhormat.
Datuk Seri Panglima Mohd Shafie bin Apdal [Semporna]: [Bangun]
Datuk Seri Dr. Dzulkefly bin Ahmad [Kuala Selangor]: [Bangun]
Dato’ Sri Ikmal Hisham bin Abdul Aziz [Tanah Merah]: Terima kasih Dato’ Yang
di-Pertua, terima kasih Yang Berhormat Menteri yang menjawab.
Saya perlukan penjelasan dan jaminan jugalah daripada Yang Berhormat Menteri
mengenai keupayaan radar jauh milik ATM yang ditempatkan di Pangkalan Tentera Udara
Labuan. Adakah radar yang sedia ada ini berfungsi dengan baik, yang berupaya memberikan
amaran awal terhadap aktiviti pencerobohan di laut dan di udara, termasuk kapal selam
terutama dari negara China yang kita tahu kerap menceroboh masuk dalam perairan dan
ruang udara Malaysia?
Saya juga ingin penjelasan daripada Yang Berhormat Menteri, mengenai rancangan
masa depan MINDEF berkaitan pengoperasian Pangkalan Laut Tun Sharifah Rodziah di
Pantai Timur Sabah yang dulu ini oil rig tetapi dihadiahkan PETRONAS kepada MINDEF.
Apakah kementerian akan terus mengoperasikan aset ini memandangkan kos
penyelenggaraan dan atur gerak mobile oil platform ini ataupun ringkasan MOPU, sangat
tinggi dan perlu sentiasa ditanggung oleh kementerian, memandangkan hadiah PETRONAS
ini tidak lagi memperuntukkan kerana PETRONAS tidak lagi memperuntukkan wang untuk
penyelenggaraannya dan yang kena selenggaranya adalah sekarang tanggungjawab di
bawah MINDEF? Terima kasih.
Timbalan Yang di-Pertua [Dato’ Ramli bin Dato’ Mohd Nor]: Yang Berhormat
Menteri.

Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan: Dato’ Yang di-Pertua, berkenaan
dengan LRR ataupun long-range radar yang ada di Labuan tersebut, dia berfungsi dengan
baik dan dia akan berfungsi banyaknya kita arahkan sekarang di Laut China Selatan, Dato’
Yang di-Pertua…
Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan: Kerana di kawasan Pantai Timur
Sabah tersebut, di persisirannya, kita mempunyai sekurang-kurangnya – sekarang kita cukup
untuk kita berasa puas hati kerana adanya operasi-operasi Op Pasir di enam kawasan iaitu
kawasannya berbahagilah. Ada Rejimen Askar Melayu Diraja iaitu daripada enam RMAD
sekarang ini di Op Pasir tiga bulan, ada juga Rejimen Sempadan, ada juga daripada Para
iaitu kita punya anggota Para yang menjaga kawasan Semporna. Ini kawasan Datuk Seri
Shafie Apdal lah ini, kawasannya Para. Memang itu memang khas.
Selain daripada kita punya tentera laut Dato’ Sri, ada juga kita punya kerjasama
bersama dengan Filipina untuk mengawasi sempadan bersama di Laut Sulu tersebut. Laut
Sulu ini dikawal rapi oleh Malaysia dan juga dengan Filipina, Dato’ Sri ya dan amat baik.
Daripada maklum balas yang kita terima, aktiviti kidnap dan juga mengambil wang ini ataupun
kidnap for ransom ini telah pun amat berkurangan. Semasa saya ke pulau iaitu Pulau Berhala
Dato’ Sri, penduduk di sana amat sukacita. Mereka boleh keluar ke laut sekarang tanpa ada
ancaman. Kalau tidak dahulu mereka ini di-kidnap ataupun diculik dan terpaksa bayar
pampasan, barang-barang peralatan perikanan mereka dirampas, Dato’.
Tetapi tadi berkenaan long-range radar di Labuan tersebut, kita banyak sekarang
menghala kepada Laut China Selatan kerana kawasan tersebut sekarang ini amat sibuk.
Suddenly become very busy, dengan izin. Tetapi kita— radar ini Dato’ Yang di-Pertua, kita
tak boleh tinjau kapal selam. Kita cuma apa yang ada di udara sahaja. Jadi yang kapal selam
ini nanti kita akan ada pula— itu sebabnya perolehan MPA kita iaitu maritime patrol aircraft
kita yang sedang dalam perolehan dua biji, daripada Itali yang akan mempunyai keupayaan
juga mengesan Dato’ Yang di-Pertua, keberadaan kapal selam di dalam kawasan Laut China
Selatan.
Kita juga sekarang Dato’ Yang di-Pertua akan meletakkan di dalam sedang proses
perolehan, telah diluluskan oleh Majlis Keselamatan Negara untuk kita memperoleh satu lagi
long-range radar yang akan kita letakkan di kawasan Layang-Layang. Kerana di kawasan
Labuan Dato’ Yang di-Pertua, dia tak boleh nampak sampai kawasan jauh kerana mereka
akan nampak 10,000 ke atas sahaja kerana horizon. Benua begitu, horizon-nya begitu. Kalau
dia jauh itu, dia tak nampak bawah. Dia cuma nampak apa garis dia dan dia nampak lebih
kurang 10,000 ke atas sahaja, jika kita bergantung kepada radar yang ada di kawasan
Labuan.
Jadi kita perlu satu long-range radar lagi dioperasikan ataupun diletak di kawasan
Pulau Layang-Layang untuk kita melihat lebih jauh lagi di depan supaya dia dapat
menjangkau di luar kawasan EEZ kita. Jadi kita boleh tahu gerakan ataupun apa sahaja
perkara yang berlaku di luar kawasan EEZ kita, Dato’ Yang di-Pertua. Terima kasih.
Dato’ Sri Ikmal Hisham bin Abdul Aziz [Tanah Merah]: Yang Berhormat Menteri,
soalan nombor dua yang tentang oil rig, yang tentang Pangkalan Laut Sharifah Rodziah.

Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan: Tadi, ianya merupakan hadiah
daripada PETRONAS iaitu pelantar terapung PETRONAS yang kita telah pun dapat. Kita telah pun siap, kita buat refit dia yang berjumlah RM11.3 juta. Telah siap pun dalam bulan –
awal pertengahan tahun ini dan sedang beroperasi. Kita ada berbagai-bagai. Ada lebih
kurang setiap masa, kita ada PASKAL di situ, lebih kurang 30 anggota Pasukan Khas Laut
kita dan juga kita punya fast interceptor boat yang ada dan juga kita ada navy radar juga di
situ yang boleh beroperasi mengawasi kawasan di kawasan sempadan itu.
Tetapi Dato’ Yang di-Pertua, operasi untuk kita beroperasi, dia punya kos terlampau
tinggi. Jadi, kita tamat tempoh operasi kita di situ pada tahun 2016. Bukan 2016, 2026. Jadi
kalau kita fikirkan tentang untuk kita mengurangkan kos operasi, itu terpulang pada ketika itu
untuk kita membuat penilaian.
Tapi memang benar apa yang disebut oleh Tanah Merah tadi, iaitu bahawa kos
operasi dia tinggi dan kita perlu melihat dari segi untuk kita penjimatan. Bila dah ada enam
biji radar yang baru ini nanti untuk kita mengoperasikan dan juga dengan segala operasi yang
dilakukan di Op Pasir nya oleh rejimen sempadannya dengan ESSCOM dan lain-lain, pada
pandangan kami untuk ketika ini, sudah mencukupi dan kita boleh mengurangkan kos untuk
kita beroperasi, masih beroperasi di pelantar minyak tersebut. terima kasih.
Datuk Andi Muhammad Suryady bin Bandy [Kalabakan]: Terima kasih. Terima
kasih Tuan Yang di-Pertua.
Saya mahu bertanya kepada Kementerian Pertahanan, sejauh manakah langkahlangkah yang diambil oleh Kementerian Pertahanan untuk memastikan keselamatan untuk
penduduk sekitar Pantai Timur Sabah oleh ancaman-ancaman lanun ini kerana mungkin
sekarang ancaman itu berkurang tetapi tetap ada?
Berapakah jumlah kekuatan anggota keselamatan untuk Op Pasir ini dan berapa
jumlah pos yang disediakan untuk memastikan kita punya sempadan itu seperti yang telah
dinyatakan tadi daripada Kudat sampailah ke Tawau itu dapat dijaga dengan baik?
Timbalan Yang di-Pertua [Dato’ Ramli bin Dato’ Mohd Nor]: Yang Berhormat
Menteri.
Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan: Berat question dia Dato’ Yang diPertua untuk saya nak jawab. [Ketawa] Terima kasih kepada Kalabakan, Dato’ Yang diPertua.
Seperti yang saya sebut sebentar tadi bahawa isu keselamatan merupakan
keutamaan kami. Baik di Sabah, baik di Sarawak, baik di Semenanjung tanah air kita. Kita
mempunyai suatu dasar untuk kita mempertahankan kedaulatan perairan kita dan tanah air
kita. Makanya, di kawasan di Pantai Timur Sabah tersebut, yang mempunyai sepanjang 1,733
kilometer panjangnya, 361 pulau banyaknya di kawasan tersebut, seperti yang saya sebut
sebentar tadi Dato’ Yang di-Pertua ialah kita mempunyai setiap tiga bulan, kita akan bertukartukar.
Setakat hari ini, kalau Tentera Darat nya 16 Rejimen Askar Melayu Diraja yang
beroperasi di dua kawasan iaitu di Daerah Kudat, Kota Marudu dan Pitas. Rejimen 1 Rejimen
Sempadan, di kawasan A iaitu kawasan sempadan Mengayau hingga Tambisan. 10 RRD
DR. 30.10.2023 9
beroperasi di kawasan Felda Sahabat. Daerah Semporna dan Tambisan ini dijaga oleh 10
Para iaitu— Para ini kita punya the best antara yang the best untuk kita jaga kerana kawasan
Datuk Shafie ini dia kita kena jaga elok-elok sikit. [Ketawa]

Berkenaan dengan lanun itu, Dato’ Yang di-Pertua, sekarang ini dia punya chief lanun
ada kat sini. [Ketawa] Minta maaflah. Saya tarik balik. Saya tarik baliklah. [Ketawa] [Dewan
riuh]
Kegiatan lanun ini dah tak ada lagi dah. Hampir dah tak ada dah, Dato’ Yang diPertua. Hampir dah tak ada dah kerana wujudnya dasar kita mengawal sempadan begitu
rapi. Setiap masa, ada enam zon yang berbeza yang dijaga oleh berbagai-bagai ketumbukan
termasuk TUDM, termasuk TLDM dan TUDM beroperasi daripada pangkalan-pangkalan di
Sandakan. Daripada pangkalannya, daripada Sharifah Rodziah dan juga di pulau-pulau yang
mana kita mempunyai fast interceptor boat.
Kita juga sedang dalam perolehan untuk mendapat lagi 16 ke 20 biji fast interceptor
boat, 20 meter panjangnya, Dato’ Yang di-Pertua. Ini laju. Kalau yang besar-besar— LCS,
LMS— dia punya speed ataupun kelajuannya paling banyak 28 ke 30 knot tetapi fast
interceptor boat ini boleh mencapai 50 ke 50 knot, Yang di-Pertua, yang mana boleh
menandingi bot-bot laju yang digunakan oleh lanun-lanun dan juga penyeludup-penyeludup,
Dato’ Yang di-Pertua. Jadi, ini merupakan sesuatu yang amat baik.
Untuk pada ketika ini, Dato’ Yang di-Pertua, kawasan di Timur Laut Sabah ini dengan
rondaan bersama antara Tentera Laut Malaysia dengan Tentera Laut Filipina, keberadaan
operasi-operasi daripada rejimen-rejimen dan juga daripada kompeni-kompeni daripada
Tentera Darat dan juga Tentera Udara— Tentera Udara ada pesawat-pesawat dan helikopter
yang sentiasa memantau dan akan ada kita punya, orang kata penggantian radar yang telah
rosak, tak boleh dibaiki itu sebanyak enam. Lima rosak tak boleh dibaiki. Satu tambahan
untuk filler gap.
Jadi ini akan, saya katakan kawasan Pantai Timur Sabah ini akan berada dalam
kawasan yang amat selamat dan, insya-Allah, Dato’ Yang di-Pertua, untuk kita pastikan agar
kehidupan seharian rakyat di sana akan dapat dijalankan dengan tanpa ada berasa takut
untuk ke laut mencari kehidupan mereka seharian. Terima kasih.

— Malaysian Defence

If you like this post, buy me an espresso. Paypal Payment

Share
About Marhalim Abas 2184 Articles
Shah Alam

32 Comments

  1. @Marhalim
    “He said the surveillance radar on Labuan has only coverage up to 10,000 feet”
    I think you quoted wrongly. From the transcript it should be “…coverage from 10,000 feet and above”

    My guess would be RMAF might opt for a shorter range circa 200+km range radar like GM200 which already operated by Army

  2. What the MENHAN did not explain (or probably did not know) that the fixed panel AESA Spexer radar does not function like a normal rotating radar.

    You cannot expect it to have 360 degree coverage like a conventional rotating radar. But it is a radar that “stares” 100% at a specific sector, so it can look like a camera at that area, without any lag of information. It has a track while scan function, so a specific target is not only shown its location, but the direction of movement, speed and previous location too.

    That is how it behaves, and if consider that as a deficiency, why did we get the Spexer in the 1st place?

  3. I recall our southern neighbor has long range radar attached to blimps to enable “seeing” beyond curvature of the earth. Wonder if that can be replicated with station Lima layang2

  4. If TLDM decides to repark their floating base at the Spratlys it will rile up China til no end! Haha

    Rather why not handover to MMEA and let them park it at our most vulnerable EEZ?

  5. A cheaper alternative iya to use furuno maritime radar and daisy chain a bunch of them along the east coast.

  6. It was for coastal surveillance but it was done when direct nego was the norm so it was likely user input was not asked or even ignored.

  7. @ marhalim

    Luqman is correct. As radar waves travel in a straight line, at the extreme end of the envelope (300-400km), the low level area will not be detected, which is why fighters fly low level to be “below” the radar coverage.
    https://www.rfcafe.com/references/electrical/ew-radar-handbook/images/img714.gif
    .
    .
    .

    How accurate is the SPEXER radar is?

    This is a MBDA Laser Weapon Demonstrator.

    See the green square on the side of the container? Yes that is a SPEXER radar.

    https://pbs.twimg.com/media/F95l6DhacAAKnWA.jpg

    We have 6 spexer radars, to have 360 degree coverage, 3 radars need to be arranged in a triangular shape.

    https://pbs.twimg.com/media/F95nOIsaAAApIbI.jpg

  8. … – “ why did we get the Spexer in the 1st place”

    Good question. The same can be asked; why did we get Jernas, Laksamanas, Fulcrums, Flankers and various other things which the end user recommended against but was told to keep its trap shut.

    Spexer was a Joint HQ asset but I wonder which unit operated it.
    Also was it an issue with Spexer per see or how we operated and sustained it.

  9. Let me rephrase

    “He said the surveillance radar on Labuan has only coverage up to 10,000 feet”
    Actually, this meant the radar from Labuan minimum altitude coverage of 10,000 feet at Layang-Layang, so anything below 10,000 cannot be seen by the Labuan radar.

    These also are examples why RMAF need AWACs that have less limitation due to curvature of the earth, but i don’t believe RMAF can operate AWACs 24/7

  10. How about terma scanter coastal radars guys? Are they any good? Our navy ships also operate scanter 4000 as navigation radar right?

  11. Luqman – “ i don’t believe RMAF can operate AWACs 24/7”

    I don’t believe the RMAF will be getting a AEW platform anytime soon unfortunately. If [a big “if” I know] however it does get 3-4; it would be possible to have one always in the air; with sound planning and engineering support. It will be a stretch but possible.

  12. I think he meant, due to the earth’s curvature, a 450km+ straight line would lead to the radar only seeing 10000 feet above sea level in certain areas. A LR radar in Layang-Layang would close some of the 10000 feet gap of the Labuan radar (in certain areas) and would give Malaysia the ability to see the southern airspace of Mischief Reef – the main PLAN base in SCS. Might also be in response to how the PLAAF breached Malaysia’s airspace in 2021 by coming from an arc that would bypass radars based in Labuan but would have been detected had a radar been in place in Layang-Layang. Also while the Hawk’s that were used to intercept the PLAAF planes in 2021 lack the range (meaning even if Malaysia detected the planes, they didn’t have any assets that could intercept further out), the future FA-50 would pair nicely with a Layang-Layang based LR radar. The alternative is to have warships with their own radars cover certain sectors – or maybe have submarines stay on the surface and deploy a radar…

  13. Kel – “future FA-50 would pair nicely with a Layang-Layang based LR radar”

    Both networked. It would also help if we had ESM in the area and if ESMs in ships were networked to Labuan – “jointness”.
    I have no idea where we deploy VERA.

    Kel – “maybe have submarines stay on the surface and deploy a radar”

    Silly idea. Not what subs are used for and they don’t have air search radars.

    Paragraphs make it easier for other to digest; rather than a single blob…

  14. Kel – “. Might also be in response to how the PLAAF breached Malaysia’s airspace in 2021 by coming from an arc that would bypass radars”

    If you read what was written it wasn’t about detection. The formation was detected at a fairly early stage and was in international airspace before it skirted into our airspace.

  15. Yes. They entered the airspace above our EEZ which was short of actually entering national airspace.

  16. Luqman – “These also are examples why RMAF need AWACs that have less limitation due to curvature”

    RMN ships in the Spratlys whose radars are networked to the RMAF radar in Labuan. That would be very useful and would be taking jointness to the next step.

  17. “He did not say when the new radar will be purchased or whether funding for it has been reserved.”

    Probably we are eyeing another round of long range radar donation from uncle Sam?

  18. @Zaft
    “long range radar donation from uncle Sam?”
    Unless it was earmarked by USA and we dont know about it yet, I dont think he actually committed to get something based on wishes, right? Plus he only mentioned there is plans to buy that radar, doesnt mean there was a commitment it will be bought any time soon, much like there was a plan to buy SPH but til now its still hanging somewhere. No need to read too much into that.

  19. >awacs

    Only if they’re flying at all time and Nato is about the only entity that can afford to fly them all the time.

    Awacs is cool and definitely a force multiplier but they’re not a substitute, let alone a replacement for ground radar

  20. Yes and they’re using PT-76 turret as the go to island defence and plant their own vegetables on the island (hopefully they got their fertilizer elsewhere because I shudder to think of the alternative).

    There are plenty things we could definitely do better than what the Vietnamese are doing on their patch of land in the spratlys

  21. Dundun – “There are plenty things we could definitely do better than what the Vietnamese are doing on their patch of land in the spratlys”

    They also have MLRSs and concrete bunkers. We have Carl Gustavs; L/70s and pintle mounted HMGs.

    Dundun – “There are plenty things we could definitely do better than what the Vietnamese are doing on their patch of land in the spratlys”

    They are doing what they feel they need to do and they have a greater sense of urgency and insecurity given they’ve actually clashed with the Chinese on a number of occasions [i.e. the loss of the Paracels and the engagement in the late 1980’s] and face a far more aggressive or assertive China than we do.

  22. Dundun – “Nato is about the only entity that can afford to fly them all the time.”

    Add Saudi, Singapore, Sweden, Israel and others.

  23. List of radars made by Viettel Vietnam.

    Looks like they have managed to 100% localise the P-18 Radar, learning from the ToT of modernising their old P-18 radars

    Also they have managed to produce their own local coastal surveillance radar system.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*