First CN In Bandung For Conversion into MSA

SHAH ALAM: First CN in Bandung for conversion into the MSA. After being delayed due to the global pandemic, RMAF has sent its first CN-235-220M transporter to the PTDI facility in Bandung, Indonesia to undergo the conversion process into a maritime surveillance aircraft.

The aircraft tail number, M44-05 was flown to Bandung on 3 September and the official handing over took place the day after, says a RMAF posting on its official FB page on 7 September.

RMAF and PTDI personnel posed for a picture after the handing over of 05 for the conversion process. RMAF

PENGHANTARAN PESAWAT PERTAMA CN235-220M (M44-05) BAGI NAIK TARAF MARITIME SURVEILLANCE AIRCRAFT (MSA) DI BAWAH PROGRAM MARITME SECURITY INITIATIVE (MSI)

BANDUNG, 4 Sep 2020 – Program naik taraf pesawat ‘Maritime Surveillance Aircraft (MSA)’ di bawah ‘Maritime Security Initiative (MSI)’ bagi pesawat CN235-220M milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah dimulakan apabila Majlis Serah Menyerah Pesawat CN235-220M secara rasminya ditandatangani di antara TUDM yang diwakili oleh Mej Jaffar bin Mohamed Taib TUDM dan PT Dirgantara Indonesia (PTDI) yang merupakan Original Equipment Manufacturer (OEM) bagi pesawat CN235-220M.

Terdahulu pada 2 Sep 2020, pesawat ini telah diterbangkan dari Pangkalan Udara Subang dan diketuai oleh Juruterbang, Mej Emy Hazrie bin Norazmy TUDM; pembantu juruterbang, Kapt Muhammad Azri bin Mohamed Khir TUDM serta krew kabin F/Sjn Nurul Hazmil bin Ghazali. Pesawat telah selamat tiba di Lapangan Terbang Hussein Sastranegara, Bandung pada hari yang sama.

Proses induksi pesawat ini diketuai oleh Bahagian Kejuruteraan No 1 Skuadron yang diketuai oleh Lt Muhammad Syahmin bin Sufendi TUDM bersama F/Sjn Wahab bin Abdul Majid bertujuan bagi memeriksa kebaikan dan prestasi pesawat sebelum pesawat ini dinaik taraf kepada Maritime Surveillance Aircraft (MSA).

Pelaksanaan program naik taraf pesawat ini yang berkeupayaan melaksanakan tugasan Intelligence, Surveillance & Reconaissance ISR yang akan memberi satu impak yang besar kepada kedaulatan dan keselamatan ruang perairan negara dengan keupayaan pesawat selaras dengan teknologi yang terkini yang akan digunapakai kelak serta pelan strategik yang dirangka oleh TUDM pada masa hadapan. Syabas dan sekalung penghargaan kepada semua yang terlibat.

RMAF crew with PTDI test flight personnel. RMAF

The conversion programme, involving three CN-235s, is paid for by the US Maritime Security Initiative.

— Malaysian Defence

If you like this post, buy me an espresso. Paypal Payment

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *