Tarantula HMAV 4X4

SHAH ALAM: Tarantula HMAV 4X4. Mildef Technologies Sdn Bhd High Mobility Armoured Vehicle (HMAV) 4X4 has been officially named as the Tarantula. Defence Minister DS Ismail Sabri performed the naming ceremony today.

From the Malaysian Armed Forces headquarters.

Ismail Sabri putting the name of Tarantula on the HMAV. MAF picture

𝗧𝗔𝗥𝗔𝗡𝗧𝗨𝗟𝗔’ 𝗡𝗔𝗠𝗔 𝗞𝗘𝗡𝗗𝗘𝗥𝗔𝗔𝗡 𝗕𝗘𝗥𝗣𝗘𝗥𝗜𝗦𝗔𝗜 𝗠𝗢𝗕𝗢𝗟𝗜𝗧𝗜 𝗧𝗜𝗡𝗚𝗚𝗜 (𝗛𝗠𝗔𝗩) 𝗕𝗨𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗧𝗘𝗠𝗣𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗥𝗧𝗔𝗠𝗔
SUNGAI BESI, 2 APR 21 – Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Hj. Affendi bin Buang TUDM pada hari ini telah menghadiri Majlis Penamaan Kereta Berperisai Mobiliti Tinggi (HMAV) 4×4 buatan tempatan pertama ‘TARANTULA’ yang telah disempurnakan oleh Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob bertempat di Wisma Perwira Tentera Darat, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur.
TARANTULA adalah Kenderaan Berperisai Mobiliti Tinggi/High Mobility Armoured Vehicle (HMAV) buatan Syarikat MILDEF International Technologies merupakan kereta berperisai pertama yang direka dan dibuat sepenuh di Malaysia. Nama TARANTULA tersebut turut diambil daripada kumpulan labah-labah bertaring yang besar dan berbulu serta mampu untuk membunuh haiwan lain yang lebih besar daripadanya bagi menggambarkan keupayaan dan kelebihan kenderaan berkenaan.
Kenderaan ini turut berjaya melepasi sesi Ujian Penilaian Pertama yang dilaksanakan oleh Tim Uji Nilai Tentera Darat Malaysia (TDM) dan Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (STRIDE), Kementerian Pertahanan merangkumi pelbagai penilaian seperti ketahanan di lebuh raya, penggunaan minyak, ujian muatan, kecekapan penggunaan takal, pemasangan dan pembukaan, ujian mendaki serta cerun, penggunaan brek termasuk ujian fording.
Ujian-ujian berkenaan telah berlangsung selama 9 hari merangkumi perjalanan sejauh 700 km di atas jalan raya dan 300 km secara off-road dalam pelbagai keadaan serta bentuk muka bumi diikuti ujian berhalangan yang lain mengikut piawaian TDM setanding di peringkat antarabangsa.
Dengan keupayaan lasak untuk bergerak pantas di atas pelbagai bentuk muka bumi dengan mencapai kelajuan sehingga 110 km/j ianya juga terbukti mampu melaksanakan pelbagai misi penting ketenteraan serta memberi perlindungan kepada pengendali serta kru kenderaan tersebut.
Menteri Kanan Pertahanan dalam ucapannya berharap agar kejayaan penghasilan kereta perisai ini dijadikan inspirasi kepada syarikat tempatan lain untuk terus berinovasi dan menghasilkan lebih banyak produk berteknologi tinggi seterusnya mampu menyumbang kepada perkembangan ekonomi negara selaras dengan Dasar Industri Pertahanan dan Keselamatan Negara yang dilancarkan oleh Kementerian Pertahanan dalam usaha menjadikan Malaysia sebagai salah satu negara pengeluar aset ketenteraan.

Ismail Sabri and MAF brass posed with the Tarantula

For more on the HMAV go here and here. It remained unclear however whether the Tarantula will be selected for the Army or other users despite the naming ceremony. The Defence Ministry has previously indicated that the next armoured vehicle – the replacement for the Condors – will be a 6X6 vehicle.

Mildef HMAV 4X4. Mildef

Personally I think it should be called the Acromantula instead.

— Malaysian Defence

If you like this post, buy me an espresso. Paypal Payment

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *