Second NGPC Operational

SHAH ALAM: The second NGPC of the Malaysian Coast Guard (MMEA), KM Sri Aman has been put into service, yesterday (Dec. 4, 2017). Sri Aman is the second of six NGPC to enter service with MMEA. The first was KM Bagan Datuk.

KM Sri Aman

From MMEA

Kapal Ronda Generasi Baharu Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Wilayah Sarawak, KM SRI AMAN telah dirasmikan pengoperasiannya oleh Yang Amat Berhormat Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Johari bin Tun Datuk Abang Haji Openg, Ketua Menteri Sarawak pada pagi ini.

KM Sri Aman

Pada majlis tersebut, beliau telah dibawa untuk menaiki Kapal KM SRI AMAN bagi menyempurnakan upacara perasmian. Persembahan khas lintas hormat dan demonstrasi aset-aset Maritim Malaysia Wilayah Sarawak telah memeriahkan lagi majlis setelah YAB Ketua Menteri Sarawak menandatangani plak di kapal. YAB Ketua Menteri Sarawak juga telah dibawa dalam pelayaran ringkas di atas KM SRI AMAN bagi memperlihatkan kepada beliau bagaimana kapal tersebut dioperasikan.
Other MMEA boats displayed at the ceremony for KM Sri Aman

Di dalam ucapan perasmian beliau, YAB Ketua Menteri Sarawak telah menyatakan bahawa sekarang adalah masa yang tepat untuk penambahan aset baru di Negeri Sarawak memandangkan keluasan perairan Negeri Sarawak yang sebanyak 39% daripada keluasan perairan negara adalah cukup luas. Penambahan aset Maritim Malaysia ini dapat membantu melonjakkan pembangunan ekonomi Negeri Sarawak khususnya dari aspek keselamatan, pelancongan dan perikanan secara tidak langsung. Beliau turut menyatakan kesudian Kerajaan Negeri Sarawak untuk mendahulukan dana bagi pembinaan kapal-kapal baru Maritim Malaysia Wilayah Sarawak melalui Bank Pembangunan Negeri Sarawak yang baru ditubuhkan jika perlu.

KM Bagan Datuk with a RMN CB90 at LIMA 17 opening ceremony.

— Malaysian Defence

If you like this post, buy me an espresso. Paypal Payment

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *