Never Ending Story Part 2

The LCS major equipment detailed by RMN in 2016. RMN graphic

SHAH ALAM: For the third day running (April 4 to 6), Dewan Negara debated on Defence Ministry issues. And for the second day running (April 5 to 6), it was about the LCS project. Defence Minister DSU Mohamad Hasan was in parliament yesterday to answer questions from the senators.

It must be noted that he only answered three questions – which some 30 minutes – before the deputy speaker asked that the proceedings moved to another ministry even though several senators had stood to ask further questions. This was the same on the previous day.

Anyhow, Mohamad confirmed that the decision to continue with five ships was because the equipment already – including engines – purchased were for five ships only. He said the decision was made by the previous Cabinets – though he did not say exactly which one.

He also reiterated that the plan was now to complete the first ship, before proceeding to the second one and the last three. By building five ships, each vessel will cost around RM2.2 billion to RM2.4 billion, he said adding that he has no idea the amount needed to build the other three. “If we were to build only two ships, it will cost around RM4.5 billion each, making it the world’s most expensive ship for its class and make us a laughing-stock to the world”.

Mohamad said the plan – for the moment – is to build two ships only based on the RM3 billion allocation left from the original allocation. He also said that the Cabinet was expected to make the decision to resume the project within the next few weeks as the hold-up reported previously (legal suit against BHIC/BNS) has been resolved.

The official transcript of the proceedings involving Mohamad posted below.

1. Dato’ Dr. Ahmad Azam bin Hamzah minta Menteri Pertahanan menyatakan, adakah
kerajaan akan menanggung kos tambahan akibat kelewatan penyerahan kapal LCS.
Menteri Pertahanan [Dato’ Seri Utama Mohamad bin Haji Hasan]: Terima kasih
Tuan Yang di-Pertua. Berkenaan dengan perolehan LCS ini, memang sudah banyak kalidiberikan jawapan, Tuan Yang di-Pertua, dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara juga
rasanya kerana ia merupakan soalan favourite yang orang bertanya tentang perolehan LCS
ini yang kita- semua tahu ia telah tergendala dan juga pembinaannya lewat daripada apa yang
sepatutnya.
Kelewatan ini berpunca daripada pelbagai sebablah, Tuan Yang di-Pertua. Antaranya,
projek ini diberhentikan pada tahun 2019 untuk dibuat review dan kemudian hendak
disambung semula. Selepas itu, COVID dua tahun. Jadi, projek ini terbengkalai, tergendala
selama tiga tahun.
Walau bagaimanapun, dalam pada itu, Tuan Yang di-Pertua, projek LCS ini
merupakan kepentingan negara, kepentingan untuk kita memperkasakan keupayaan
pertahanan negara terutamanya daripada segi keupayaan Tentera Laut Diraja Malaysia.
Seperti yang saya sebut dua hari lepas di Dewan yang mulia ini, Tuan Yang di-Pertua, bahawa
kita tidak boleh memandang ringan tentang kedaulatan negara. Perairan negara kita
dicerobohi berpuluh-puluh kali tetapi disebabkan oleh keupayaan kita tidak seberapa, maka
pihak yang berkenaan terus menceroboh tanpa segan silu.
Maka, jawapan yang tepat kepada isu ini, menjaga kedaulatan negara khususnya
ruang udara negara kita dan juga perairan negara kita dan sempadan negara kita adalah
untuk kita memperkasakan keupayaan pertahanan negara.
Jadi, soal kepada perolehan LCS ini, walaupun menjadi sebagai topik perbualan
ramai, empat kali Jemaah Menteri telah pun meluluskan. Tiga buah kerajaan, Tuan Yang diPertua, tiga Kerajaan membuat keputusan. Kerajaan selepas tahun 2018, kerajaan selepas
itu, kerajaan selepas itu dan pada kali ini Kementerian Pertahanan akan mendapatkan
kelulusan Jemaah Menteri semula. Walaupun kelulusan-kelulusan terdahulu empat kali telah
pun diluluskan tetapi memandangkan ini merupakan kerajaan yang baharu, Kementerian
Pertahanan berpandangan adalah wajib untuk kita mendapatkan kelulusan baharu daripada
kerajaan ini.
Sepatutnya kita telah pun mendapatkan kelulusan daripada MJM, Tuan Yang diPertua, Majlis Mesyuarat Kerajaan. Akan tetapi, disebabkan ada satu masalah yang dihadapi
untuk kita menyelesaikan seperti mana yang telah pun diperakukan oleh PAC iaitu ada
beberapa perkara yang perlu – ada tujuh perkara yang PAC telah menyebut supaya perlu
dilakukan.
■1010
Jadi, kita telah melakukan empat, Tuan Yang di-Pertua. Satu masih lagi belum dapat
kita buat iaitu untuk kita melaporkan kepada Parlimen dan kita juga tidak mahu bercadang
untuk melaporkan kepada Parlimen. Kita bercadang untuk melaporkan kepada Select
Committee Parlimen berkenaan dengan progress pembinaan LCS ini.
Tuan Yang di-Pertua, LCS ini perlu diteruskan dan seperti mana yang telah diluluskan
oleh Jemaah Menteri. Cuma, yang mengganggu sedikit urusan untuk kita meneruskan
pembinaan ini Tuan Yang di-Pertua, disebabkan ada suatu perkara yang perlu kita selesaikan
iaitu ada satu syarikat yang ditubuhkan sebagai orang tengah. Syarikat orang tengah ini yang
hendak kita lupuskan, supaya pihak pembina ataupun shipyard yang membina Boustead
Naval Shipyard tidak lagi perlu berurusan dengan orang tengah. Kalau tidak dahulu dia
berurusan dengan orang tengah. Orang tengah berurusan dengan OEM. Jadi, ini akan kita
potong, akan kita lupuskan.
Persetujuan untuk ini telah pun kita capai. Cumanya, ada kaveat-kaveat yang perlu
kita pastikan ia dilakukan dan ada satu kaveat yang kita tidak mahu berkompromi kerana
mereka ini minta supaya mereka ini dikecualikan daripada apa jua sebarang tindakan pada
masa akan datang. We don’t want to compromise on that dengan izin. Kita tidak mahu.
Sebab apa Tuan Yang di-Pertua, bagi kami Kementerian Pertahanan terpulang
kepada agensi yang menyiasat dan agensi pendakwaan. Itu bukan dalam ruang lingkup
Kementerian Pertahanan. Jadi, siapa-siapa sahaja yang akan disiasat terpulang pada
mereka. Ini telah pun dipersetujui iaitu kita perlu menandatangani apa yang dipanggil sebagai
Universal Settlement Agreement untuk syarikat tengah ini. Apa yang dipanggil Contraves
Advanced Coordinator (CAD), Tuan Yang di-Pertua. Jadi, ini kita akan bayar. Memang pun
pembayaran tersebut merupakan pembayaran yang perlu dibayar untuk menyelesaikan
pembayaran kepada OEM-OEM yang telah pun menghantar dan juga yang telah pun kita
pesan barang-barang daripada mereka.
Jadi, Tuan Yang di-Pertua, insya-Allah dalam bulan April ini kita akan dapat. Kertas
Mesyuarat Jemaah Menteri telah pun diedarkan untuk mendapat ulasan-ulasan daripada
kementerian-kementerian berkenaan yang secara tidak rasminya telah pun bersetuju oleh
kesemua kementerian untuk meneruskan projek LCS ini, Tuan Yang di-Pertua. Ini kerana,
kita tidak boleh berlengah lagi. Keupayaan pertahanan negara perlu dilengkapkan, perlu kita
perkasakan. Jika tidak, orang tidak ada lagi segan silu dengan kita.
Jadi, soal untuk kita memandang ke belakang tidak timbul lagi sudah. Kita akan ke
hadapan adalah untuk kita meneruskan projek LCS ini. Kapal pertama daripada segi
pembinaannya sudah banyak siap, Tuan Yang di-Pertua. Dia membina kapal LCS ini pakai
blok-blok. Semua blok sudah siap melainkan blok yang utama iaitu teras menara itu. Itu belum
dibuat. Memang saja tidak diletakkan kerana kita hendak letakkan Comumunicatiosn
Management System (CMS). Enjin semua sudah letak dalam. Enjin-enjin semua sudah ada.
Gearbox sudah ada. Dia punya propeller sudah ada dan dia punya shaft sudah ada. Semua
sudah pasang melainkan Comumunicatiosn Management System (CMS) dan juga dia punya
peluru-peluru ataupun torpedo-torpedo yang perlu kita masukkan. Kemudian, baru kita
letakkan dia punya teras tersebut. No issue
Daripada segi design, kita tidak- design itu bukan kepunyaan negara kita. Design
kepunyaan negara Perancis. Syarikat Naval Group. Syarikat Naval Group telah pun
memperakui daripada segi design kapal tersebut 84 peratus. Akan tetapi kesiapan
pembinaannya sudah 90 lebih peratus. Kesiapan pembinaan body dia 96 peratus. Akan tetapi
CMS belum masuk. Keupayaan combat-nya pun belum dipasang lagi, Tuan Yang di-Pertua.
Maka, secara keseluruhannya pembinaan fizikal kapal pertama itu 80 lebih peratus, Tuan
Yang di-Pertua.
Ia akan mengambil masa lebih kurang sembilan bulan daripada sekarang. Daripada
3.0. Kalau 3.0 kita bulan April nanti, sembilan bulan dari bulan April, kapal siap pembinaannya.
Pembinaan kapal ini dia ada tiga fasa Tuan Yang di-Pertua. Siap pembinaan dia dry dock
kemudian dibawa ke harbor. Di situ kita panggil harbor acceptance trial. Hendak tengok juga
kapal ini boleh mengapung tidak. Kalau tidak, masuk dalam laut terus tenggelam pun tidak
boleh juga. Itu mengambil banyak masa.
Selepas daripada harbor acceptance trial kita akan pergi sea acceptance trial pula
untuk kita lihat sama ada dia betul-betul 90 darjah atau tidak. Kalau dia senget satu darjah
pun nanti dia tidak boleh, Tuan Yang di-Pertua. Kita terpaksa pulangkan balik masuk dry dock
kerana peluru-peluru kita, LCS ini ada tiga jenis weapon combatan keupayaan dia iaitu surface
to sub untuk submarine. Dia ada 20 sonars di kiri kanan badan dia untuk mendengar apa
sahaja bunyi di bawah. Selepas itu ada surface to surface iaitu kapal dengan kapal punya
missile dan juga surface to air missile.
Kapal ini merupakan kapal tercanggih, Tuan Yang di-Pertua. malangnya tidak siap
dalam masa yang ditetapkan. Ia merupakan generasi kapal yang terbaik. Ini kalau dilihat
daripada segi radar sebabnya semuanya concealed Tuan Yang di-Pertua. Kalau dalam radar
dilihat dia macam kapal nelayan biasa sahaja sebab dia tidak nampak dia punya meriam, tidak
nampak dia punya torpedo. Tidak ada. Semuanya been concealed. Apabila hendak guna dia
akan buka dan dia akan membuat tembakan yang diperlukan insya-Allah. Jadi, habor
acceptance trial dan juga sea acceptance trial ini mengambil masa lebih kurang 20 bulan pula.
Selama 20 hingga 22 bulan. Kalau sudah siap barulah mentauliahkan kapal itu diserahkan
kepada Tentera Laut Diraja kita sebagai hendak dinamakan apa sahaja selepas ini.
Jadi, Tuan Yang di-Pertua, soal kepada Yang Berhormat Dr. Azam sahabat saya dari
Seremban, Tuan Yang di-Pertua. Kita belum mendapat lagi keputusan kelulusan Majlis
Mesyuarat Jemaah Menteri sama ada tambah ataupun tidak tetapi apa yang kita lakukan
sekarang ini, kerana kita masih ada siling bajet itu lagi. Siling bajet itu ada RM3 bilion lebih
lagi Tuan Yang di-Pertua. Itu yang kita akan gunakan dan terpulang nanti kepada Mesyuarat
Jemaah Menteri sama ada kita hendak membina lebih ataupun tidak.
Setakat sekarang ini, keputusan Jemaah Menteri yang lalu-lalu kita hanya membina
lima. Kita tidak membina enam kerana kapal yang keenam itu belum buat apa-apa lagi. Kapal
yang kelima kita sudah buat 20 lebih peratus. Buat blok dia. Jadi, itu tidak ada masalah kerana
dia punya jig semua sudah ada. Cuma kita hendak taruk dia punya plate sahaja kemudian
kita akan letakkan. Enjin semua sudah beli Tuan Yang di-Pertua. Lima biji kapal punya enjin
semua sudah ada. Lima biji gearbox semua sudah ada. Lima biji propeller, lima biji shaft
semua ada. Cuma CMS dia kita nak tengok, nak reboot balik kerana dia sudah 4 hingga 5
tahun.
Jadi, sama ada CMS ini perlu kita reboot dan untuk kita tambah nilai kerana tahulah
sistem ini dia berubah dan juga sistem sentiasa sahaja di-upgrade. Kita perlu membuatkan
upgrading on our CMS ataupun Communications Management System kita. Itu jawapan saya.
Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Sr. Haji Mohd Apandi bin Mohamad: Soalan tambahan.
Datuk (Dr.) Ras Adiba binti Mohd Radzi: Soalan tambahan.
Timbalan Yang di-Pertua: Dr. Azam dahulu.
Dato’ Dr. Ahmad Azam bin Hamzah: Tuan Yang di-Pertua, Yang Berhormat Menteri.
Kalau kita lihat keputusan yang dibuat untuk membeli LCS atau membina LCS ini seawal 2011
dan perolehan telah pun bermula beberapa tahun selepas itu. Jadi, jangka masa itu amat
panjang. Sebagaimana yang Yang Berhormat Menteri maklumkan tadi, contohnya enjin
sudah adapun di warehouse.
Jadi, persoalannya adalah tidakkah semua barang-barang ini telah menjadi outdated?
Kalau kita tengok kereta pun dalam beberapa tahun contohnya kalau Honda dahulu 2.0
sekarang 1.5 dengan turbo. Jadi begitu juga dengan enjin. Tidakkah ia akan menjadi
keupayaan LCS ini akan berkurang kerana barang-barang yang sepatutnya up-to-date tetapi
sudah menjadi outdated. Terima kasih.
Dato’ Seri Utama Mohamad bin Haji Hasan: Terima kasih Yang Berhormat Dr.
Azam. Seperti yang saya terangkan tadi, Tuan Yang di-Pertua. Enjin tidak outdated. Diesel
enjin ini dari MTU Services daripada Germany. Dia tidak akan outdated. Enjin jarang outdated.
Yang outdated dia punya reka bentuk sahaja ataupun combatant ability ataupun kekuatan
combatant peluru berpandu. Yang saya katakan tadi kita kena reboot, yang kita kena ubah
suai, tambah nilai, kita upgrade ialah CMS kita iaitu Communications Management System
kita kerana di situ banyak kita pakai switches yang memerlukan upgrading kita.
■1020
Gearbox; gearbox sama, Tuan Yang di-Pertua. Gearbox is gearbox-lah. Mana ada
gearbox 2.0, gearbox 3.0, tidak ada. Enjin; enjin yang sama. Sentiasa sahaja di-test; okey,
tidak ada masalah. Enjin ini ada dua management system. Satu is gas turbine, satu is diesel.
So, kita tidak pernah pakai kapal laut ataupun kapal perang sebagai gas turbine, tidak
perlu. Gas turbine dan juga nuclear-powered engine selalunya digunakan di dalam submarine
kerana kalau kita pakai submarine pakai nuclear-powered engine, Tuan Yang di-Pertua, iaboleh duduk di dalam laut selama-lamanya. Selagi nuclear reactor itu ada, boleh pakai, ia
tidak payah timbul. Melainkan orang kelasinya semua habis mati, baru terpaksa timbullah.
Akan tetapi kalau pakai diesel engine- diesel engine, kalau dalam submarine saya bagi
sedikitlah ya. Diesel engine, Tuan Yang di-Pertua, ia sebenarnya diesel untuk menguasakan
bateri. Apabila kita buat ia punya – hidupkan enjinnya, submarine kena mengapung sebab ia
tidak boleh duduk di dalam laut dan hidupkan enjin diesel, habis nanti udara disedut, kelasi
semua mati. Ia kena terapung dan ia akan ambil, besar lorong udaranya, ambil udara. Selepas
fully charge bateri, boleh jalanlah, lebih kurang seminggu, dua minggu. Selepas itu, ia kena
naik balik, ia hidupkan enjin diesel itu.
Itulah sebabnya enjin diesel ini lebih senyap kerana apabila di dalam laut, ia tidak
pakai enjin, ia pakai bateri. Ia berjalan pakai bateri. Kalau nuklear, ia bising sedikit kerana
reaktor nuklear ini, ia perlu disejukkan. Ia punya propeller ada dua, tiga untuk menyejukkan
reaktor nuklear tersebut.
Jadi kita punya enjin tidak ada masalah, gearbox sama, propellers yang sama. Itu
sebabnya kita tutup. Kalau nanti siapa-siapa pergi ke Lumut, kita tutup, kita tidak tunjuk apa
jenis propeller yang kita pakai kerana itu rahsia ya. Propeller ini pun juga akan menentukan
kelajuan, menentukan macam mana kapal ini dioperasi nanti, Tuan Yang di-Pertua.
Jadi shaft; shaft yang sama tetapi yang perlu bak kata Yang Berhormat Senator Dr.
Azam tadi, kita perlu me-reboot balik ataupun kita perlu menaik taraf kita punya
Communication Management System (CMS) termasuk juga kita telah pun menukar jenis
peluru berpandu yang kita hendak pakai, Tuan Yang di-Pertua, iaitu daripada jenis dahulu,
sekarang kita ambil dari Norway. Saya tidak perlu sebut jenis apa kerana itu rahsia pertahanan
negara. Terima kasih.
Timbalan Yang di-Pertua: Soalan tambahan. Yang Berhormat…
Datuk Wira Dr. Mohd Hatta bin Md Ramli: [Bangun]
Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai: [Bangun]
Tuan Sr. Haji Mohd Apandi bin Mohamad: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua dan
Yang Berhormat Menteri. Terima kasih kepada Yang Berhormat Menteri yang memberi
jawapan teknikal yang sangat padulah.
Cuma sekarang ini, design asal bermula 2011, asalnya enam buah jadi lima buah. Kos
baki ada RM3 bilion lebih. Apa jaminan dengan kenaikan sumber-sumber bahan mentah –
Besi naik, beberapa peralatan lain naik – Ia tidak akan melebihi baki wang yang ada iaitu
RM3.1 bilion? Okey, sekarang rakyat boleh terima dengan baki itu untuk menyiapkan lima
daripada enam.
Apakah jaminan bahawa tidak akan tambah lagi? Daripada RM3.1 bilion, yang mana
saya sangsi fasal barang-barang mentah sedang menaik sekarang ini. Terima kasih, Yang
Berhormat Menteri.
Dato’ Seri Utama Mohamad bin Haji Hasan: Tuan Yang di-Pertua, itu kenaikan
harga barang, harga besi, harga macam-macam di luar jangkaan kita. Apa yang perlu kita
lakukan ialah kita akan menyiapkan kapal-kapal mengikut apa bajet yang sedia ada.
Terpulang kepada keputusan mesyuarat Jemaah Menteri yang akan kita buat tidak
lama lagi. Boleh jadi dalam dua, tiga minggu dari sekarang, Tuan Yang di-Pertua, untuk kita
meneruskan.
Akan tetapi, kalau daripada segi logiknya, Tuan Yang di-Pertua, kita perlu buat. Kalau
kita siapkan kapal mengikut apa yang ada ini, ia akan menjadi kapal yang termahal dalam
dunia. Jadi, kita kena spread kita punya infra, kos kita. Kita perlu siapkan lima. Kalau adapun
tambahan, jika adapun tambahan, Tuan Yang di-Pertua, ia akan minimal. Kalau kita buat dua,
RM9 bilion, ia jadi sebuah kapal RM4.5 bilion; menjadi kapal yang paling mahal dalam dunia.
Akan tetapi, kalau kita siapkan, tambah lagi tiga atau dua buah, ia akan – Kos infra
ataupun kos pembinaan itu kita spread-kan. Ia tidak lari sangat; kita sudah buat calculation,
ia tidak jauh sangat lari. Kalau di Egypt, mereka membina LCS dari Türkiye, RM1.8 bilion.
Pakistan juga membina LCS mereka, RM1.8 bilion.
Kita kalau bina lima, tambah sedikit kos, saya tidak tahu berapa. Ia akan menjadi
kurang, Tuan Yang di-Pertua. Ia akan menjadi RM2 bilion lebih; RM2.2 hingga RM2.4 bilion..
Jadi, kita boleh kurangkan kos daripada segi itu, daripada kita meneruskan dan tanpa kita
tambah kos yang saya tidak tahu, sama ada kelulusan dapat ataupun tidak.
Ia akan menjadi kapal itu mahal. Kita sudah bajet, kita sudah guna RM6 bilion tetapi
itu beli enjin-enjin, Tuan Yang di-Pertua, ada barangnya.. Ada barang, bukan kata tidak ada
barang; shaft-nya, gearbox-nya, enjinnya. Semua ada dalam stor ya. Semua orang sudah
tengok sudah ya.
Akan tetapi, kalau kita menyiapkan dua buah sahaja, ia tidak masuk, orang kata tidak
logik untuk kita melakukan, menyiapkan dua buah sahaja ya. Lebih baik kita menambah
sedikit untuk kita spread the infra cost, spread the building cost, pembinaannya.
Jadi, itu sebabnya dalam Mesyuarat Jemaah Menteri yang lalu telah pun
memperakukan dan meluluskan supaya kita membina lima buah tetapi ia punya tambahan itu
terpulang kepada Mesyuarat Jemaah Menteri yang akan datang. Kalau Mesyuarat Jemaah
Menteri yang akan datang katakan buat yang ada ini dahulu, yang RM3 bilion itu, kita buat.
Kita akan buat, kita akan akur.
Akan tetapi, recommendations ataupun pertimbangan kita, perakuan kita daripada
Kementerian Pertahanan adalah supaya kita menyiapkan apa yang telah kita bina ya, yang
lima buah itu dan barang-barang yang telah kita beli. Sekarang, barangnya sudah ada, Tuan
Yang di-Pertua. Cuma kalau boleh, menambah sedikit sahaja.
Ia akan menjadi kekuatan pertahanan negara kita. Kita akan dapat banyak kapal dan
kos pembinaannya akan kita kurangkan kerana banyak kapal yang kita bina dengan
menambah sedikit, daripada kita terlampau rigid sangat, buat sahaja apa yang ada,
peruntukan balance bajet yang ada, siling yang ada ini, ia akan menjadikan kapal itu kapal
termahal di dunia, Tuan Yang di-Pertua. The whole world, seluruh dunia akan ketawakan kita.
So, cukup-cukuplah Malaysia ini sudah jadi bahan ketawa orang, supaya kita buat
yang betul, yang penting seperti yang saya sebutkan tadi. Kami Kementerian Pertahanan tidak
akan mahu melihat keupayaan pertahanan negara kita diperlekehkan dek kawan dan lawan.
Itu sahaja.
Datuk (Dr.) Ras Adiba binti Mohd Radzi: Saya ingin mencelah, Tuan Yang di-Pertua.
Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai: Soalan tambahan.
Timbalan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Senator Datuk Wira Dr. Mohd Hatta bin
Md Ramli
Datuk Wira Dr. Mohd Hatta bin Md Ramli: Terima kasih, Tuan Yang di-Pertua.
Terima kasih, Yang Berhormat Menteri.
Kelewatan tadi yang pertama disebut puncanya ialah kerana ditangguhkan dalam
tahun 2019. Sedangkan Tuan Yang di-Pertua, tahun 2019 itu pada bulan April, sepatutnya
sebuah kapal sudah berlayar. Belayar, bukannya tengah buat. Belayar.
Jadi, kelewatan itu memang berlaku y, dan banyak punca yang disebutkan oleh Yang
Berhormat Menteri itu benar belaka kerana dalam PAC yang saya menganggotainya, isu ini
telah dibincangkan hampir dua tahun dan kita telah mengeluarkan kenyataan.
Cuma persoalannya, jika lima buah kapal sahaja yang siap. Yang dirancang enam
buah. Ertinya, yang dirancang dalam pemikiran tentera laut ialah suatu pasukan pertahanan
dengan enam buah kapal. Adakah dengan hanya tinggal lima buah dan kapal pula terlewat
empat, lima tahun, ia menjejaskan perancangan pertahanan di maritim kita? Adakah jawapan
Menteri yang lepas tentang tambahan tiga buah LMS ini dapat memberikan harapan bahawa
kekurangan satu itu dapat ditampung oleh LMS yang saya rasa jauh perbezaan peranannya
daripada LCS ini? Terima kasih.
Dato’ Seri Utama Mohamad bin Haji Hasan: Tuan Yang di-Pertua, jumlah kapal yang
dibina itu merupakan keputusan Jemaah Menteri yang lalu. Empat keputusan Jemaah Menteri
semuanya kepada lima buah sahaja. Kalau kita hendak buat, kita perlu menambah duit yang
lebih banyak sebab lima buah ini adalah disebabkan oleh enjin-enjin, set-set kelengkapan
untuk membina kapal semua sudah dibeli. Enjin untuk kapal kelima itu semua sudah ada
tetapi kapal keenam belum dibeli ya. Gearbox sudah ada, shaft-nya sudah ada, propeller
sudah ada ya.
Cumanya Tuan Yang di-Pertua ialah kita perlu melakukan – Sebab ada pertukaran
design, sebab daya combatant itu kita tukar beberapa jenis peluru berpandu. Kita hendak
supaya uniformity ataupun nanti LMS dengan LCS kita ini menggunakan daya combatant
yang sama. Jangan pula kita samakan daya combatant ataupun LMS yang sedia ada ini
batch pertama, sekarang ini batch kedua yang tiga buah itu. Ia lain. LMS yang batch kedua
ini ia hampir sama keupayaan combatant-nya dengan LCS.
■1030
Cuma ia tidak ada surface to sub. LMS baharu ini batch dua ini Tuan Yang di-Pertua
surface to surface, surface to air ada dan yang lain-lain. Bahkan kita mempunyai option iaitu
vertical launching missile daripada – itu sebabnya kita kalau biasanya LMS ini 90 meter
sahaja. Kita akan memesan dan kita telah pun membuat spesifikasi kita 99 ke-110 meter. Kita
tengok macam mana, sebagaimana kita hendak meletakkan sama ada kita ada option untuk
kita buat vertical launching punya roket daripada surface to air Tuan Yang di-Pertua, di
belakang dan siap untuk kita punya helicopter landing dan yang lain-lain. Itu LMS.
Berkenaan dengan isu dibawa oleh Yang Berhormat Dr. Mohd Hatta, lima dengan
enam itu, lima pun okey Tuan Yang di-Pertua tetapi idealy dahulu ia katakan hendak letak tiga
di medan timur, tiga di medan barat. Jadi Tuan Yang di-Pertua, terpulang kepada seperti yang
saya sebut baharu-baharu ini. Kita pula sedang meneliti kita punya dasar ataupun kita punya
filosofi pertahanan negara di mana apakah dia? Filosofi kita ialah berasaskan kepada threat,
kepada ancaman. Ancaman ia apa dan dari mana?
Jadi, di situ nanti kita akan pertimbangkan kerana sekarang ini berat sebelah sikit, kita
punya Medan Barat kita. Dulunya satu sahaja. Tidak ada Medan Barat, Medan Timur. Dahulu
di timur ini semua support services, sekarang ini Medan Timur itu menjadi lebih penting kalau
daripada segi keupayaan ketenteraan Tentera Laut kita kerana di situ kita perlu menjaga
kedaulatan perairan negara Tuan Yang di-Pertua. Hari-hari orang duduk di situ Tuan Yang diPertua dan mengatakan ini tempat dia dan kita juga letakkan ini tempat kita. Hampir 30
peratus kita punya GDP kita dari sana.
Jadi, apakah kita hendak melelapkan mata? Apakah kita tidak berbuat apa-apa? Jadi,
ini falsafah baharu kita supaya medan timur ini juga diperkasakan dan sama keupayaannya
dengan Medan Barat, perlahan-lahanlah. Oleh sebab itu saya katakan itu hari kita sekarang
ini dalam proses capacity building Tuan Yang di-Pertua, terutamanya khusus untuk kita
memperkasakan medan timur kita itu. Medan Timur tidak boleh lagi berharap pada Medan
Barat.
Jika apa-apa berlaku, kita punya deployment of asset mengambil empat lima hari itu
pun paling cepat. Jadi, adakah kita mahu terus mempunyai falsafah pertahanan negara begitu
dengan kita menjangkakan bahawa ancaman lebih di medan timur. Jadi Tuan Yang di-Pertua
itu sebab kita minta kerajaan supaya diluluskan LMS ini segera dan ia mempunyai keupayaan
yang sama walaupun ia tidak ada surface to sub sahaja punya keupayaan, yang lain-lain okey
dan ia tangkas dan ia lincah dan mempunyai keupayaan maneuver yang lebih baik Tuan Yang
di-Pertua.

— Malaysian Defence

If you like this post, buy me an espresso. Paypal Payment

Share
About Marhalim Abas 2149 Articles
Shah Alam

14 Comments

  1. Quite a surprise revelations that they are thinking of changing the CMS as well.

  2. So the plan is to use same anti ship missiles on LCS & LMS-2. LMS-2 have the option for a VLS but no anti-submarine capabilities. It will be an Air Defense corvette? About the CMS i think the minister was referring to IPMS because he said communication management systems in which we knew that will be from L-3 Harris but correct me if I’m wrong. LCS oh LCS, which is why corruption can destroy a nation from inside. But I’m glad the government is aware about this & trying their best to rectify the situation. IMHO Mindef should propose to let Naval Group build the first unit & let them solve the teething problems because of sub-par construction method. Naval Group only takes 6 months to build a Gowind corvette. BNS can build LCS 3 & LCS 4 by learning from the 1st unit. This is the way forward. Put aside ToT & focus on completion.

  3. As just a civilian defense enthusiast, it is very cringe worthy to read the hansard. So many wrong facts about naval ships

    CMS is combat management system

    CAD is Contraves Advanced Devices

    20 sonars on the hull is on the scorpene submarine (flank sonar), not the gowind frigate. Gowinds have towed array sonar (TAS)

    Nobody uses gas turbine for submarines

    That missile from norway, everybody for ages knows it is the NSM, no need to hush2 about it.

    I applaud the tenacity tokmat has to absorb so much information that is really alien to him. But because of too much information, his understanding of many defence things have been mixed up, as seen with is mixup of Gowind and scorpene details.

    “Perairan negara kita
    dicerobohi berpuluh-puluh kali tetapi disebabkan oleh keupayaan kita tidak seberapa, maka pihak yang berkenaan terus menceroboh tanpa segan silu”

    “Filosofi kita ialah berasaskan kepada threat, kepada ancaman. Ancaman ia apa dan dari mana?”

    Our EEZ is encroached many times by whom? It is clearly by far the Chinese Coast Guard. That is our current threat. Why are we not upgrading our MMEA to counter the Chinese Coast Guard? As I posted before, for the same RM 2.5 billion budget as 3 LMS batch 2, we could buy 10 Japanese made large OPV like what Philippines has bought. https://en.m.wikipedia.org/wiki/BRP_Teresa_Magbanua_(MRRV-9701)

    “Jika apa-apa berlaku, kita punya deployment of asset mengambil empat lima hari itu pun paling cepat”
    We really need to change our maritime security philosophy from reactive to proactive. Need to plan on how we can an enduring presence by deploying at least 1 ship on a specific location 365 days a year, rather than deploying to that location only when a threat is detected.

  4. From tokmat description it does seem the LMS2 in indeed the Ada class since its ‘fast’ due to the use of CODAG while the Ukrainian variant do have VLS.

    Not really sure if CMS is combat management system or IPMS but the LCS become officially terbengkalai when MINDEF issue a stop order to stop BNS from installing the IPMS.

    If that the case the teething issue is not due mainly from BNS but because the navy didn’t want the SAM,CMS etc etc that DCNS sold.

  5. Qamarul – ” no anti-submarine capabilities. It will be an Air Defense corvette”

    “General purpose” combatant. An “air
    defence” ship per see would have long a range radar; large VLS cell and other things. The lack of triple torp tubes is probably due to funding issues rather than other reasons.

    Qamarul – “But I’m glad the government is aware about this & trying their best to rectify the situation”

    Something would be terrible wrong if they were not “aware” given they’re in charge and it’s their duty of care. I would also add that whilst contruction was ongoing the politicians were already “aware” that things were going ratshit but did nothing and the system failed [ yet again]: no apolitical oversight and corrective mechanisms.

    The question is will we finally learn anything and make the needed deep rooted changes?

    Qamarul – “IMHO Mindef should propose to let Naval Group build the first unit & let them solve the teething problems because of sub-par construction method.”

    We’ve gone way past that. The Naval Group will not be appointed. Also, it’s normal for the first ship to have various issues: issues which are intended to be discovered and rectified whilst undergoing contractor trials.

    Qamarul- ” About the CMS i think the minister was referring to IPMS because he said communication management systems;

    I think he was referring to the “combat management system” and just got it wrong or was briefed wrongly by his staffers [it happens].

  6. Technically and financially Will agree the LCS should be scrapped. The blue print is not 100% approved by the Naval when this project is started. RM 3 bil for 1 ship is too much.
    The only thing that justified the LCS should be continued is just polical reason. How to explain to the public the RM 6 bil that not even a single ship is delivered with no politician is jailed. It will make another politician unstability.

    ” “If we were to build only two ships, it will cost around RM4.5 billion each, making it the world’s most expensive ship for its class and make us a laughing-stock to the world”.

    We already a laughing stok whether the project is continued or not. Even if the 5 ships are delivered they are still the most expensive ship in their class.

    Don’t make the already purchase engines as an excuse. We can sell them or barter to another engine. The others our purchase equipments can be transfered to lms batch 2.

    Please scrapped the LCS. Let’s start another more capable ship and compareable to the closest neighbours with the additional RM 3 bil as down payment.

  7. … – ”Need to plan on how we can an enduring presence by deploying at least 1 ship on a specific location 365 days a year, rather than deploying to that location only when a threat is detected.”

    Can ”plan” till kingdom come or when Pegasus flies over Tawau but it’s all dependent on the actual availability of assets – not what we theoretically can do. BTW there are people in the RMN’s planning department who do nothing but plan; both for the short term and longer but all the planning in the world accounts for nothing in the face of political apathy and indecision.

    As it stands there are always assets on station at any one given time and they rush to where they are needed. Yes I know you’re bursting with ideas but the harsh reality is we can’t do more until or unless we have more assets and the RMN; as well as the MMEA; has long being doing their outmost with what they have – doesn’t mean they don’t ”plan” or wish they could do certain things better.

    … – ”We really need to change our maritime security philosophy from reactive to proactive.”

    So you say but in case you haven’t noticed or managed to chat with people who have served in the Spratlys; we have been very ”proactive” and claiming that we’re ”reactive” [as you have for some period now] suits your perspective/narrative but is false. An incident [as mentioned previously] of how ”proactive” we are was the West Capella incident some years back [I can mention others]. In case you again mention neighbours which are doing certain things; great for them but not everyone does things the same way; what they do is determined by policy and other things; as well as the actual availability of assets as opposed to what they can buy on paper.

    … – ” Why are we not upgrading our MMEA to counter the Chinese Coast Guard? ”

    So you have a penchant for mentioning something which is as obvious as day and something nobody disagrees with but it was the Defence Minister talking about defence issues. Perhaps direct your concerns to the Home Minister regarding or your MP regarding the need for the MMEA to adequately have a level of sustained funding to acquire the hardware it needs and to expend its shore support infrastructure in order for it not to be dependent any longer on the RMN.

    Zaft – ”If that the case the teething issue is not due mainly from BNS but because the navy didn’t want the SAM,CMS etc etc that DCNS sold.”

    ‘Teething issues” can be anything from excessive vibration in the engine room to unreliable power supply in the wardroom or to a director overheating and not necessarily the because of the RMN not wanting ”the SAM,CMS etc etc that DCNS sold.” DCNS also does not sell any SAMs; it’s MBDA and from an early stage the RMN knew that it would get Mica; the main area of contention was the CMS and other things.

  8. @ Romeo

    Technically it’s 2 ship for additional MYR 3 billions & 5 ship for additional MYR 6 billions.

    @azlan “RMN knew that it would get Mica; the main area of contention was the CMS and other things.”

    The mica launcher are not installed nor any mica are procured unlike the NSM while tokmat previously said that cabinet still hasn’t make up their mind on the SAM.

    Changing SAM are expensive but so does changing the CMS. And if the same SAM,SSM & CMS on the LCS is a requirement on the LMS2 then the LMS2 won’t be ‘cheap’ as well.

  9. zaft – ”The mica launcher are not installed nor any mica are procured unlike the NSM while tokmat previously said that cabinet still hasn’t make up their mind on the SAM.”

    Yes I’m aware; was just pointing out anyhow that the selection of Mica was not a point of contention in the first place and that any teething issues might be the result of other things and not necessarily the ”because of the RMN not wanting ”the SAM,CMS etc etc that DCNS sold”.

    Zaft – ”then the LMS2 won’t be ‘cheap’ as well.”

    First of all we have to define what’s ”cheap” and in what context. Then we have to note that the LMS Batch 2 will not have a ASW capability and that it’s ASuW and AAW missile fit out will be reduced when compared to the LCS; this has a bearing on the final price tag.

  10. Bean counter powerpoint could be = Because of the costs and uncertainty with completion dates plus to make sure LMS Batch 2 funding doesnt get affected, to keep costs downn and avoid additional funding requests, the SAM for LCS1 and LCS2 could be FFBNW. Very weird for a 3100 tonne ship but it helps contain costs. If SAM does become FFBNW, then maybe +2 NSM per ship (for 10 anti ship missiles since the misslws already bought) and later add some CIWS solution. LCS1 and LCS2 will still be Anti submarine and Anti Ship – let the LMS2 provide the Anti Air in the meantime. In subsequent LCS, install VLS once the additional money to buy MICA becomes available (gives government a few years to find the money) but -2 or more NSM per ship (to avoid having to order additional missiles given to LCS1 and LCS2). Maybe convert LCS3 and LCS4 to a mini multi purpose vessel (i.e. no SAM, no ASM, no this but give them drones or embark RHIBs and FICs or something). Can still perform like Kedah class. This is the bean counter perspective that focuses on the big picture that seeks to 1) manage costs, 2) deliver on time, 3) getting the ship built. This is how bean counter spreadsheet power point works in case people think bean counters think of specs. Final specs secondary or not relevant. Goal is to get X number of ships build by date Y at cost Z. As long as there are 5 ships moving around SCS by 2030 at cost Z, all is well. Just look at the NGPV, defence matters have no long term political consequences as long as the ship, plane, and tank exists, regardless of specs. Just have to ride out the initial noise by getting something built (hence the 2024/2025 hard targets no matter how unrealistic) and everything else will cease to become political.That has always been the case with defence matters. The bean counter perspective.

  11. The minister also said if we build all 5 ships & spread the cost it will be at MYR2.4B each. By my calculation if we complete all 5 unit ( this is one big IF) 2.4 X 5 = RM12B. So the government need to forkout another 6 billions ringgit from LTAT, EPF,ASB or anywhere. 12B for 5 ships with all the original specifications is not that bad. I mean it’s a tad bit expensive but it’s not bad. Roughly around 545 million US dollars which is comparable to a FREMM or Iver Huiltfeldt class destroyers. I know i know lol

  12. Bureaucratic pen pushing bean counters [whether those in the PM Office’s EPU; at the Ministry of Finance and Ministry of Defence procurement boards] tend not to look at the big picture beyond their P/L sheets and PowerPoint slides in line overall policy as set by the government [i.e. apathetic attitude towards procurement in general and the premise that the country will not be in a protracted high intensity state on state environment]. Everything has to be justified and quite rightly so because the armed services should never have a free hand to get whatever they want; whenever they want but a times things reach ludicrous levels; the end user having to be creative [if that’s the right word] to justify and get approved stuff for procurement; i.e. the Kasturis going from ”light frigates” to ”corvettes” and the use of certain acronyms unique to us to ”sugarcoat” things but needed as part of the bureaucratic game.

    It’s the armed services who do that; looking at long term operating costs for a ship’s/aircraft’s/vehicle’s period in service; ensuring a justifiable ROI; interoperability and drawing the needed trade off between measure of efficiency and measure of success in line with one’s threat perceptions and operational requirements; etc. Ultimately when the bureaucratic pen pushing bean counters insist they know best and won’t make the required compromises ; when shite hits the fan and goes flying in multiple directions it’s the armed services and taxpayers who get buggered.

    As the cliche goes; ”history determines a lot of things”. Well, the policy we have; the way we view the strategic calculus; us buying mostly based on capabilities rather than threats; the need for national interests to take precedence; procurement being part and parcel of the patronage system and the general indifference we view defence; all mainly goes back to one particular former PM who had his own ”vision” of what he felt we needed.

  13. If we are looking at threats, it is the Chinese coast guard who kept on encroaching inside our own waters some 2000 kilometers from China. If that is so maybe we should build bunch of floating sea basing around all our oil rigs to protect them like a pillboxe with additional unmanned patrol boat that can be piloted from the sea basing. As tokmat said, 30% of our GDP came from that area. What are we prepared to do to protect that 30% national income? This is a serious matter because it affect our sovereignty & national wealth. If we cannot afford it all (most likely) then ask for aid from friendly countries like what the Philippines is doing. What if tomorrow China decided to march into Sarawak and split the country in half? For sure we cannot send help from the peninsula to borneo but what are we going to do? Go to the UN & plead our case? Looking at Ukraine, that really doesn’t help much against big powers whom anytime can vetoed any resolution made against them. Sit back & wait for FPDA? That could take months or even years. Nay mr minister, we are on our own. Did we learn anything from Japanese occupation in WW2?

  14. @Qamarul
    RM 2~2.5Bil is what I estimated the real cost of LCS, around the ballpark cost of comparable frigates with all the ancillaries (ie weapons, sensors, TOT). Expecting to get high tech warships at less than RM 2Bil is angan taik ayam, was likely underbudgeted (evidently as engines bought for 5 hulls, SAM unpurchased) and the Govt were intending to pad up with the shortfall with supplementary budgeting, of which they plan failed when they lost power.

    “government need to forkout another 6 billions ringgit”
    No. Only RM 3~5Bil extra as the budget still left RM 3Bil unspent.

    “we should build bunch of floating sea basing around all our oil rigs”
    History have shown no matter how comprehensive & impressive a static defense is built, there will be strategies that eventually defeats it; ask the French about their Maginot Line or China & their Great Wall.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*